Huidafwijkingen/huidkanker

Huidkanker komt steeds vaker voor. De huidoncologie richt zich op de behandeling van kwaadaardige plekken van de huid. Soms kunnen deze plekjes behandeld worden door de dermatoloog, bijvoorbeeld met fotodynamische therapie of een speciale creme. Vaak echter komen de kwaadaardigheden in aanmerking voor een excisie ("wegsnijden"). Dit is een van de specialisatiegebieden van de plastisch chirurg, dit geldt helemaal wanneer het plekje zich in het gezicht bevindt of wanneer het zo uitgebreid is dat er een huidverschuiving of huidtransplantatie verricht moet worden.

Huidkanker kan verdeeld worden in drie hoofdgroepen:
-Basaalcelcarcinoom: grootste groep, vooral voorkomend op het gelaat. Vaak mensen vanaf 45 jaar. Groei van een basaalcelcarcinoom is langzaam en er vrijwel nooit uitzaaiing. Het oogt als een glad, glazig knobbeltje. Na verloop van tijd ontstaat er in het midden een zweertje, met een parelachtige glans er omheen.
-Plaveiselcelcarcinoom: komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder. Groeit sneller en zaait uit als het onbehandeld blijft. Dit type komt vaak voor op het gelaat en de rug van de hand. Het begint als een rose-rood knobbeltje, soms met een schimmelkorstje erop.
-Melanoom: Redelijk zeldzaam, maar wel steeds vaker gediagnostiseerd. Treft voornamelijk mensen van dertig tot zestig jaar. Het begint vaak met veranderingen in een moedervlek. Een melanoom groeit betrekkelijk snel en kan in een vroeg stadium uitzaaien.

Indien bij u een kwaadaardig plekje gediagnostiseerd is dat in aanmerking komt voor een excisie, maar zeker ook voor het verwijderen van cosmetisch storende moedervlekken of anderszins verdachte plekjes, kunt u een afspraak maken bij een van de plastisch chirurgen.

Meer weten?

Bel om een afspraak te maken met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 - 320 24 00

 Locaties

  Nieuwegein
 

Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein
Tel.: 088 - 320 24 00
Routebeschrijving

  Utrecht
  Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Overvecht
  Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Houten
  Hollandsspoor 5
3994 VT Houten
Tel.: 088 - 320 24 00
 
Plastische chirurgie
 Hand- en polschirurgie
 Borstreconstructie
 Cosmetische chirurgie
 Volwassen schisis team
 Oorafwijkingen, microtie
 Kinderchirurgie
 Huidafwijkingen
 Post- bariatrische chirurgie