handchirurgie >


Vingergewricht uit de kom (PIP-luxatie)

Het PIP (proximaal interphalangeaal) gewricht (figuur 1) kan om diverse redenen uit de kom schieten, ook wel luxatie genoemd. Het uit de kom schieten kan in drie richtingen, dorsaal ( door een buiging naar achteren richting rugzijde van de hand), lateraal (naar de zijkant, links of rechts), volair (door een buiging naar voren richting de handpalm). Balsporten (volleybal, handbal) vormen een risico voor dit letsel.

vingergewricht

Collaterale banden
Indien de collaterale ligamenten zijn verstuikt of gedeeltelijk zijn afgescheurd dan volstaat de therapie met spalken d.m.v. een buddy tape: de goede vinger wordt daarbij vast getaped aan de verwonde vinger, hierdoor beweegt de verwonde vinger mee met de handbewegingen en kunnen de banduiteinden naar elkaar toe groeien. Handtherapie ondersteund het herstel. Hoe sneller het gewricht weer wordt geoefend, des te minder groot is de kans dat er op de lange termijn stijfheid van het gewricht optreedt.

Volaire plaat
Ook bij volledig afscheuren van de volaireplaat (welke normaliter overstrekken van het gewricht tegengaat) is therapie mogelijk. Het doel is in dit geval om de vinger in een stabiele positie te houden, waarbij toch snel met oefenen begonnen kan worden. Doordat de verwonding is ontstaan door overstrekking, wordt er een spalk geplaatst om te zorgen dat de vinger slechts beperkt kan strekken, terwijl buigen wel mogelijk moet zijn. De spalk dient gedurende 3-4 weken gedragen te worden. In deze periode moet de volaire plaat naar elkaar groeien. In zeldzame gevallen kan de volaire plaat in het gewricht terecht komen. In dit geval is een operatie noodzakelijk.

Operatie
In ernstige gevallen kunnen de collaterale ligamenten en/of de volaire plaat dermate ernstig beschadigd zijn dat instabiliteit blijft bestaan nadat het gewricht weer in de kom is gezet. In dat geval zal worden overgegaan op een chirurgische behandeling. Gedurende de chirurgische ingreep zal geprobeerd worden om de collaterale ligamenten en/of de volaire plaat te herstellen. Het revalidatie traject bedraagt ongeveer 3 maanden.

Restklachten na PIP luxatie
Luxatie kan niet optreden zonder letsel van het bandapparaat. Ook na optimale behandeling ontstaat onvermijdelijk littekenweefsel in de banden. Dit kan resulteren in een zekere mate van blijvende bewegingsbeperking, functieverlies en zwelling van het gewricht.

Meer weten?
Bel om een afspraak te maken met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnr: 088 - 320 24 00

 

Overige handchirurgische ingrepen zijn:

Hokkende vinger
Malletvinger
Vingergewricht uit de kom
Ziekte van Dupuytren
Carpale Tunnel syndroom
Ganglion
Artrose van hand- en polsgewrichten
Klassieke reumatoïde artritis
Morbus Quervain
Dystrofie
Carpometacarpale arthrose van de duimbasis
Polsprothese
Microchirurgisch herstel van zenuwen

 Locaties

  Nieuwegein
 

Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein
Tel.: 088 - 320 24 00
Routebeschrijving

  Utrecht
  Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Overvecht
  Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Houten
  Hollandsspoor 5
3994 VT Houten
Tel.: 088 - 320 24 00
 
Plastische chirurgie
 Hand- en polschirurgie
 Borstreconstructie
 Cosmetische chirurgie
 Volwassen schisis team
 Oorafwijkingen, microtie
 Kinderchirurgie
 Huidafwijkingen
 Post- bariatrische chirurgie