handchirurgie >


Morbus Quervain (tenosynovitis van de pols)

Klachten
Vaak heeft u hierbij pijn en zwelling over de duimzijde van de pols, veroorzaakt door irritatie of zwelling van de pezen. Soms trekt de pijn door naar de onderarm en/of de duim. De pijn verergert bij gebruik van de hand/duim, met name wanneer met kracht iets wordt vastgepakt. Er kan een ‘knoepend’ geluid optreden wanneer de pezen blijven ‘hokken’. Ook kan irritatie van de zenuw die in dit gebied loopt een doof gevoel veroorzaken over de strekzijde van de duim en wijsvinger.

Oorzaak
De klachten worden veroorzaakt door irritatie van de peesschede en twee pezen die hierin lopen aan de duimzijde van de pols. De irritatie wordt meestal veroorzaakt door relatieve overbelasting en kan ontstaan na werken in de tuin, langdurig breien, tillen van kinderen of het vasthouden van een baby. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een lokale zwelling van de pezen en/of peesschede vernauwing. Dit belemmert het normale, soepele glijden van de pezen tijdens het gebruik van de duim.

Behandeling
In veel gevallen is rust door middel van een spalk en het achterwege laten van de activiteit die voor overbelasting zorgt voldoende om klachten te doen afnemen. Vaak kan een corticosteroïdeninjectie in de peesschede van aanvullend nut zijn. In een uiterst geval is het nodig om een kleine operatie te verrichten waarbij de peesschede geopend wordt om zodoende de aangedane pezen meer bewegingsruimte te geven. Ook na operatie blijft het gebied gevoelig voor overbelasting. Nabehandeling na klieven van de peesschede geschiedt altijd in samenwerking met onze Ergotherapie voor het langzaam opbouwen van activiteiten en instructies om het aangedane gebied zoveel te ontzien als praktisch mogelijk is. Het revalidatietraject na operatie neemt zeker 6 weken in beslag.

Meer weten?
Bel om een afspraak te maken met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnr: 088 - 320 24 00

 

Overige handchirurgische ingrepen zijn:

Hokkende vinger
Malletvinger
Vingergewricht uit de kom
Ziekte van Dupuytren
Carpale Tunnel syndroom
Ganglion
Artrose van hand- en polsgewrichten
Klassieke reumatoïde artritis
Morbus Quervain
Dystrofie
Carpometacarpale arthrose van de duimbasis
Polsprothese
Microchirurgisch herstel van zenuwen

 Locaties

  Nieuwegein
 

Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein
Tel.: 088 - 320 24 00
Routebeschrijving

  Utrecht
  Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Overvecht
  Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Houten
  Hollandsspoor 5
3994 VT Houten
Tel.: 088 - 320 24 00
 
Plastische chirurgie
 Hand- en polschirurgie
 Borstreconstructie
 Cosmetische chirurgie
 Volwassen schisis team
 Oorafwijkingen, microtie
 Kinderchirurgie
 Huidafwijkingen
 Post- bariatrische chirurgie