handchirurgie >


Malletvinger (primaire behandeling)

Een malletvinger is een vinger waarbij het eindkootje naar beneden hangt en niet meer gestrekt kan worden. Vaak bestaat er compensatoir een overstrekking van het gewricht tussen basis en middelste kootje. Dit frequent voorkomende letsel ontstaat bijvoorbeeld bij het bedden opmaken of bij volleybal of handbal.

Malletvinger

Klachten
U kunt de vingertop niet meer strekken/ recht maken. Het laatste kootje is vaak rood en gezwollen en pijnlijk.

Oorzaak
Door een gestrekte vinger hard te stoten kan de strekpees losscheuren van het eindkootje. Soms scheurt bij de aanhechting van de strekpees een stukje bot bij af (ossale mallet). Het is aan te bevelen om een röntgen foto te maken om dit te controleren.

Behandeling
In de meeste gevallen kan een mallet vinger conservatief, dat wil zeggen met een spalkje, behandeld worden. Alleen als er een groter stukje bot is afgescheurd heeft een operatie de voorkeur. Bij de spalk behandeling moet de vinger in een gestrekte stand worden gehouden voor 6 tot 8 weken! U mag het topje in deze weken niet één keer buigen! Voor een spalk op maat en gebruiksinstructies krijgt u een afspraak bij een van onze ergotherapeuten.
Na 6 tot 8 weken gaat u met de handtherapeut voorzichtig beginnen met het bewegen van het eindgewrichtje. Gedurende de eerste 2 weken na spalkperiode mag u 3 tot 5 keer per dag de spalk af doen om te oefenen. Na deze periode mag het spalkje af gelaten worden. De oefeningen worden stapsgewijs geïntensiveerd. Het is raadzaam om tot 12 weken na het begin van de behandeling het spalkje tijdens zware arbeid nog te dragen.

Operatie
Indien op de foto blijkt dat er een groter stukje bot is los gescheurd dan dient dit operatief op zijn plek terug gezet te worden. Dit kan in dagbehandeling onder regionale anesthesie. Er bestaan meerdere manieren om dit stukje bot weer op zijn plek te zetten. Afhankelijk van de situatie gebruiken wij hiervoor een hechting, een schroefje of k-draden. Het doel is de anatomie van het gewricht te herstellen, wat nodig is voor een goede functie. De nabehandeling lijkt op de conservatieve behandeling.

Meer weten?
Bel om een afspraak te maken met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnr: 088 - 320 24 00

 

Overige handchirurgische ingrepen zijn:

Hokkende vinger
Malletvinger
Vingergewricht uit de kom
Ziekte van Dupuytren
Carpale Tunnel syndroom
Ganglion
Artrose van hand- en polsgewrichten
Klassieke reumatoïde artritis
Morbus Quervain
Dystrofie
Carpometacarpale arthrose van de duimbasis
Polsprothese
Microchirurgisch herstel van zenuwen

 Locaties

  Nieuwegein
 

Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein
Tel.: 088 - 320 24 00
Routebeschrijving

  Utrecht
  Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Overvecht
  Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Houten
  Hollandsspoor 5
3994 VT Houten
Tel.: 088 - 320 24 00
 
Plastische chirurgie
 Hand- en polschirurgie
 Borstreconstructie
 Cosmetische chirurgie
 Volwassen schisis team
 Oorafwijkingen, microtie
 Kinderchirurgie
 Huidafwijkingen
 Post- bariatrische chirurgie