borstreconstructie >


Reconstructie met een expander ( ballon)

Reconstructie met een tissue expander en implantaat omvat een gefaseerde aanpak. Een weefsel expander is een tijdelijke ballon die wordt geplaatst op de borstkas onder de pectoralis major spier ( borstspier). Dit kan worden gedaan onmiddellijk na de borstamputatie, of in een vertraagde procedure. Het doel van de expander is het creëren van een holte om de permanente implantaten later in te plaatsen. De expander kan langzaam opgevuld worden poliklinisch om zo de huid van de borst langzaam op te rekken. Tissue expanders zijn beschikbaar in een verscheidenheid van vormen en maten.

Het plaatsen van de expander
Op het moment van de eerste operatie, wordt de expander op de borstwand geplaatst, en wordt de expander al gedeeltelijk gevuld met zoutoplossing. Binnen een paar weken na deze ingreep, zodra de patiënt genezen is, kan met het wekelijks opvullen van de expander worden begonnen. Het proces van vullen vindt plaats elke of om de week gedurende enkele maanden. De timing van de expansie kan worden gecoördineerd met chemotherapie behandelingen, vakanties en andere zaken.
Elke expander heeft een vul-poort die is ingebouwd in de voorkant van de ballon. Deze poort wordt benaderd met een naald door de huid. De lokalisatie is te vinden met en magneet. Uitbreiding duurt ongeveer een minuut, en de hoeveelheid vloeistof die wordt geplaatst, wordt beperkt door de dichtheid van de huid van de patiënt. Elke keer zal ca 60 tot 100cc zout ingespoten worden. De meeste patiënten hebben geen noemenswaardige hinder of pijn na het vullen. Als het opvullen is afgerond en de patiënt is medisch goedgekeurd voor een volgende operatie (ongeveer een maand na de chemotherapie), dan wordt de tweede fase van de reconstructie uitgevoerd. Meestal gebeurt dit als de expander ongeveer 3 maanden op zijn maximale volume de huid heeft opgerekt. Dit is een dagbehandeling ingreep die inhoudt dat de expander verwisselt wordt voor een definitief implantaat.hierbij kunnen ook vormcorrigerende en meer verfraaiende correcties direct uitgevoerd worden. De oorspronkelijke weefsel expander plaatsing, en de daaropvolgende ruil voor een implantaat, nemen elk ongeveer een uur operatietijd in beslag.

Het kiezen van uw implantaat
Samen met uw plastisch chirurg zal u beslissen welk implantaat het beste past bij uw individuele behoeften. Op dit moment worden de nieuwe generatie van siliconen cohesieve gel gevulde implantaten gebruikt.
Siliconen gel implantaten vóór 1992 werden soms geassocieerd met microscopische gel-bloeden of lekken. Dit leidde tot de verwijdering van de markt in 1992. Echter, in november 2006 heeft de Food and Drug Administration in amerika zijn verbod op siliconen gevulde borstimplantaten terug getrokken. Het FDA persbericht zegt: "De producten zijn vastgesteld veilig en effectief." Nu worden siliconen gel implantaten op grote schaal gebruikt voor zowel cosmetische borstvergroting als borstkanker reconstructies. Deze nieuwere generatie siliconen implantaten zijn de veiligste, zachtste en meest natuurlijke implantaten. De voordelen van gel implantaten boven watergevulde implantaten is dat ze vaak zachter zijn, met een natuurlijker gevoel van borstweefsel. Ook hebben gel implantaten een
minder klotsend gevoel en minder zichtbare rimpels ten opzichte van zoutoplossing implantaten.
Er zijn glad en gestructureerd ontwerpen. Plastisch chirurgen gebruiken meestal getextureerde implantaten om het risico van capsel contractuur te verminderen. De keuze van het type implantaat wordt bepaald door de vorm van het lichaam van de patiënt. Bij reconstructies worden meestal druppelvormige implantaten gebruikt.

Voor patiënten met een eenzijdige borstreconstructie, is het heel gebruikelijk om een correctie te verrichten aan de andere borst (zoals een borstvergroting, verkleining, of een lift), om een betere symmetrie te bereiken. Voor patiënten die een bilaterale reconstructie ondergaan, is het makkelijker om symmetrie met behulp van implantaten te bereiken.

Direct Borstreconstructie met implantaat
Deze aanpak is het meest geschikt voor patiënten met een goede conservering van de borst huid na borstamputatie. Een permanent implantaat wordt ingebracht onmiddellijk na de borstamputatie, zonder eerst een expander te plaatsen. Dit maakt het een een-staps reconstructie.

Het plaatsen van het implantaat
Op het moment van de eerste operatie wordt het implantaat geplaatst op de borst achter de pectoralis major spier en eventueel met een onderste bedekking van overtollige huid. voorwaarde is dat de hoeveelheid en de kwaliteit van de borsthuid die overblijft na de borstamputatie geschikt is en vitaal is. De borst zal bij benadering de vorm en omvang hebben als voor de operatie. De bovenkant van het implantaat wordt bedekt door de borstspier, de onderkant ligt onder de huid en is dus voelbaar. Als de patiënt tevoren een grotere cupmaat heeft kan besloten worden de borst direct te verkleinen en het overtollige onderste deel huid te gebruiken om de prothese ook onder te bedekken, dit is veiliger voor de prothese.
Afhankelijk van de kwaliteit van het resultaat na de eerste reconstructie is het mogelijk om de vorm en symmetrie te verfijnen in een tweede fase.
Twee tot drie maanden later, zal de volgende fase van de operatie worden uitgevoerd om de tepel en tepelhof te reconstrueren. Indien gewenst, kunnen extra contouren procedures, zoals vet injecties, worden uitgevoerd om de vorm aan te passen.

U bent niet een ideale kandidaat voor een direct implantaat als u:
Grote kans op radiotherapie/ bestraling na de operatie heeft
Een borstomvang heeft groter dan een d-cup en u wilt deze zo groot houden.

Meer weten?
Bel om een afspraak te maken met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnr: 088 - 320 24 00

Overige behandelingen en informatie m.b.t. borstreconstructie:

Directe versus indirecte reconstructie
Radiotherapie
Reconstructie van de bestraalde borst na lumpectomie
Genetische testen en profylactische mastectomie
Soorten Mastectomie
Reconstructie met een expander ( ballon)
Latissimus dorsi Flap
SGAP Flap
DIEP Flap

 Locaties

  Nieuwegein
 

Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein
Tel.: 088 - 320 24 00
Routebeschrijving

  Utrecht
  Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Overvecht
  Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Houten
  Hollandsspoor 5
3994 VT Houten
Tel.: 088 - 320 24 00
 
Plastische chirurgie
 Hand- en polschirurgie
 Borstreconstructie
 Cosmetische chirurgie
 Volwassen schisis team
 Oorafwijkingen, microtie
 Kinderchirurgie
 Huidafwijkingen
 Post- bariatrische chirurgie