borstreconstructie >


SGAP Flap

De SGAP flap is een minder frequent gebruikte manier van autoloos weefsel reconstructie. Bij deze methode wordt een stuk huid en vet van de bovenbil getransplanteerd. Deze optie maakt het mogelijk om bij onvoldoende buik of eerdere buikwandoperaties toch een autoloze reconstructie te krijgen mits er voldoende bil aanwezig is. De huid met vet ovaal van de bil wordt alleen op 1 of meerderen bloedvaten getransplanteerd naar de borst . Het aansluiten van de ader en slagader gebeurt onder de microscoop. Het slagingspercentage van deze operatie is hoog in handen van ervaren microchirurgen. Complicaties die zich kunnen voordoen zijn, partiele of gehele necrose van de flap, en de algemene complicaties zoals bloeden en ontsteken die bij iedere operatie kunnen voorkomen. Wanneer bloedvat trombose (stolling) voorkomt in de getransplanteerde flap, is een dringende re-operatie nodig om de flap te redden.

De superior gluteal artery perforator flap is gebaseerd op de gluteaal vaten, een slagader en ader die naar de vuilspuiter gaan. Deze vaten bieden de primaire bloedtoevoer naar de huid en het vet van de bil. In de SGAP flap wordt de bilspieren gespaard. In plaats daarvan wordt de bloedtoevoer via de perforator vaten die buiten de gluteus spier liggen, met behulp van het opzij houden van de spier vrij gelegd. De plastisch chirurg zal tijdens de operatie zien hoeveel bloedvaten bruikbaar zijn en hoeveel er nodig zijn om de flap goed van bloed te kunnen voorzien.

Technisch is deze flap iets lastiger dan de DIEP flap.

Zodra de SGAP flap geprepareed is, wordt een microscoop gebruikt om het weefsel te transplanteren naar een ontvanger set van bloedvaten op de borstwand onder de 3e rib. Deze 3e rib wordt voor een klein stukje weg gehaald bij het borstbeen. Het weefsel wordt gebruikt om een borst-vorm te maken, zonder te worden getunneld onder de huid (zoals in de gesteelde TRAM flap).

Om te voorkomen dat de bilspier beschadigd wordt, zal het langer duren om de SGAP flap te oogsten. De operatie duurt ca 10 uur en u zult postoperatief 5 dagen in het ziekenhuis zijn. De resultaten zijn echter in het voordeel van het minimaliseren van schade aan de bil spier, wat resulteert in minder pijn. Het herstel zal ca 6 weken duren voordat ze terugkeren naar een reguliere activiteit.

Het litteken bevindt zich hoog op de bil en we zien dat een huidcorrectie op de andere bil voor symmetrie soms wenselijk is voor een beter cosmetisch resultaat van de billen.

Secundaire procedures na vrije flap borstreconstructie kunnen gedaan worden na ongeveer drie maanden, maar als chemotherapie nodig is, gaat dit voor.

U bent niet een ideale kandidaat voor een SGAP flap borstreconstructie als u:
- niet genoeg bil heeft
- eerdere biloperaties heeft gehad
- niet langdurig anesthesie kunt verdragen
- geen litteken op de bil wilt
- diabetes mellitus, hart en vaatzieketen en of andere bijkomende ziekten heeft

Meer weten?
Bel om een afspraak te maken met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnr: 088 - 320 24 00

 

 

Overige behandelingen en informatie m.b.t. borstreconstructie:

Directe versus indirecte reconstructie
Radiotherapie
Reconstructie van de bestraalde borst na lumpectomie
Genetische testen en profylactische mastectomie
Soorten Mastectomie
Reconstructie met een expander ( ballon)
Latissimus dorsi Flap
SGAP Flap
DIEP Flap

 Locaties

  Nieuwegein
 

Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein
Tel.: 088 - 320 24 00
Routebeschrijving

  Utrecht
  Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Overvecht
  Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Houten
  Hollandsspoor 5
3994 VT Houten
Tel.: 088 - 320 24 00
 
Plastische chirurgie
 Hand- en polschirurgie
 Borstreconstructie
 Cosmetische chirurgie
 Volwassen schisis team
 Oorafwijkingen, microtie
 Kinderchirurgie
 Huidafwijkingen
 Post- bariatrische chirurgie