borstreconstructie >


Latissimus dorsi Flap

De latissimus dorsi (LD) flap is een standaard methode voor borstreconstructie, dat voor het eerst werd gebruikt in de jaren 70. De latissimus dorsi flap wordt meestal gecombineerd met een implantaat, dit geeft de plastisch chirurg extra opties en meer controle over het esthetische aspect van de gereconstrueerde borst. Deze rugspier flap kan bijdragen tot een meer natuurlijke vorm van de borst in vergelijking met een implantaat alleen. Daarnaast zorgt de spier voor een goede bedekking van de prothese waardoor deze minder zichtbaar en voelbaar is en het beschermt de prothese tegen bestraling als de patiënt dit postoperatief zou moeten ondergaan.
Soms, voor een patiënt met een klein borst volume, kan de latissimus dorsi flap alleen worden gebruikt als de primaire reconstructie zonder de noodzaak voor een iprothese. En bij patiënten die een goede onderhuidse vetlaag op de rug hebben kan een extended latissimus dorsi flap gebruikt worden waarbij ook vet van de rug op de spier wordt meegenomen. Hiermee kan een borst van een volle b-cup gemaakt worden zonder prothese.
De latissimus dorsi flap kan ook worden gebruikt als een procedure voor patiënten die al bestralingen hebben gehad, en niet in aanmerking komen voor andere autologe procedures.

Op het moment van de operatie ligt u op uw zij en wordt de spier op de rug losgemaakt via een incisie op uw rug. De spier, met eventueel een deel huid, wordt vervolgens onder uw oksel door naar de voorzijde geklapt om de borst daar te reconstrueren. De latissimus dorsi rugspier flap is zeer betrouwbaar omdat de spier op zijn eigen bloedvaten gesteeld blijft. De LD flap geeft zacht weefsel en een volledige bedekking van een onderliggende implantaat.

De lengte van de ingreep voor de latissimus dorsi flap borstreconstructie is doorgaans twee tot drie uur, en u ligt twee tot vier postoperatieve dagen in het ziekenhuis. Het eerste herstel duurt 6 weken. Afhankelijk van de patiënt, zal het litteken van de LD flap donor site op de rug diagonaal of horizontaal geplaatst worden. Getracht wordt deze horizontaal te plaatsen onder uw bh-band. Patiënten hebben in het algemeen geen grote langdurige fysieke beperkingen van het nemen van de latissimus spier.
Topsporters zullen wel mogelijk krachtsvermindering bemerken omdat ze 1 van de 5 rotatorcuffspieren van de schouder missen. Activiteiten van het dagelijks leven en de meeste oefeningen kunnen na 6 weken langzaam worden hervat zonder een significant verlies. Wel moet u rekenen op een volledig herstel na ongeveer een half jaar, maar dit geldt voor alle soorten reconstructies.
Daarnaast zult u lange tijd de spier onder uw oksel voelen als een soort balletje, omdat deze naar voren geklapt is en daar nu ligt. Dit gevoel went.

Secundaire procedures na een latissimus dorsi flap reconstructie kunnen verricht worden na ongeveer drie maanden. Deze kunnen omvatten: expander - implantaat wisselen, borstsymmetrie verbeteren, en tepel tepelhof reconstructie. Zoals bij elk type reconstructie wordt er gewacht met secundaire operaties tot de chemotherapie voltooid is.

U bent niet een ideale kandidaat voor de LD flap reconstructie als u:
geen extra littekens wenst op uw lichaam behalve bij uw borst.
eerder een thoracotomie heeft gehad aan dezelfde zijde
deel neemt aan extreme competitieve sporten zoals bergbeklimmen, zwemmen en turnen.

Meer weten?
Bel om een afspraak te maken met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnr: 088 - 320 24 00

Overige behandelingen en informatie m.b.t. borstreconstructie:

Directe versus indirecte reconstructie
Radiotherapie
Reconstructie van de bestraalde borst na lumpectomie
Genetische testen en profylactische mastectomie
Soorten Mastectomie
Reconstructie met een expander ( ballon)
Latissimus dorsi Flap
SGAP Flap
DIEP Flap

 Locaties

  Nieuwegein
 

Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein
Tel.: 088 - 320 24 00
Routebeschrijving

  Utrecht
  Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Overvecht
  Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel.: 088 - 320 24 00
  Houten
  Hollandsspoor 5
3994 VT Houten
Tel.: 088 - 320 24 00
 
Plastische chirurgie
 Hand- en polschirurgie
 Borstreconstructie
 Cosmetische chirurgie
 Volwassen schisis team
 Oorafwijkingen, microtie
 Kinderchirurgie
 Huidafwijkingen
 Post- bariatrische chirurgie